3 βασικές οδηγίες για το μαγείρεμα
- Οι σούπες πρέπει να σιγοβράζουν, δηλαδή να μαγειρεύονται σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά, σε κατσαρόλα ξεσκέπαστη (πλην ορισμένων εξαιρέσεων).
- Για να μη θολώσει η σούπα στην όψη αλλά και για να μη γίνει γλυφή στη γεύση, πρέπει να την ξαφρίζουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Το ξάφρισμα δεν γίνεται με τρυπητή, αλλά με κανονική κουτάλα σερβιρίσματος.
- Προσέχουμε να μην υπερβαίνουμε τους χρόνους μαγειρέματος. Δεν πρέπει να «ξεθεώνουμε» το κρέας, το κοτόπουλο, τα ψάρια, τα λαχανικά, γιατί, παρά το γεγονός ότι βρίσκονται σε υγρό στοιχείο, θα γίνουν στεγνά και άνοστα.
Πως θα πήξει η σούπα μου;
Απαραίτητη προϋπόθεση για χυλωμένες σούπες είναι να μη βάζουμε από την αρχή πάρα πολύ νερό ή ζωμό στην κατσαρόλα. Παρ’ όλα αυτά, αν γίνει πολύ νερουλή η σούπα, να πώς μπορούμε να τη διορθώσουμε:
- Αν μαγειρεύουμε σούπες οσπρίων, παίρνουμε 1 – 2 κουτάλες από το ζωμό της κατσαρόλας μαζί με στερεά υλικά (όσπρια, κομμάτια καρότου και κρεμμυδιών) και τα πολτοποιούμε στο μούλτι. Ρίχνουμε τον πολτό στην κατσαρόλα και αφήνουμε το όλον να πάρει 1 – 2 βράσεις. Με αυτό το κόλπο η σούπα θα αποκτήσει τη χυλωμένη υφή που επιθυμούμε.
- Βράζουμε 1 πατάτα κομμένη σε μικρά κομμάτια σε ένα κατσαρολάκι με λίγο νερό και μόλις μαλακώσει τη χτυπάμε στο μπλέντερ μαζί με λίγο ζουμί από τη σούπα. Προσθέτουμε τον πολτό στην κατσαρόλα και βράζουμε για λίγα λεπτά.
- Διαλύουμε 1 κουτ. σούπας κορν φλάουρ ή αλεύρι σε κρύο ζωμό ή γάλα και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Μόλις βράσει για λίγο, θα έχουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε.
- Μπορούμε επίσης να σοτάρουμε τα υλικά της σούπας (κρέας, λαχανικά) αφού τα «πουδράρουμε» πρώτα με λίγο αλεύρι.
- Ειδικά σε σούπες λαχανικών, μπορούμε να προσθέσουμε 2 κουταλιές γλυκό τραχανά. Ταιριάζει πολύ στη μανιταρόσουπα, τη χορτόσουπα, την πρασόσουπα.
Ρύζι και μανέστρα για χόρταση
To ρύζι, το κριθαράκι ή άλλου είδους ψιλό ζυμαρικό, ακόμη και σπαγκέτι ψιλοσπασμένο αλλά και ο τραχανάς, κάνουν πλούσιες και χορταστικές τις σούπες που δεν περιέχουν άλλο άμυλο. Το ρύζι ταιριάζει σε κρεατόσουπες ή ψαρόσουπες. Ο τραχανάς σε ντοματόσουπες ή χορτόσουπες. Το μακαρονάκι και το κριθαράκι σε κρεατόσουπες με λαχανικά, σε γαριδόσουπες.
Προσοχή: Οι σούπες αυτές πρέπει να σερβίρονται αμέσως, γατί πήζουν πολύ γρήγορα και μαλακώνει δυσάρεστα το ρύζι ή το ζυμαρικό.
12 Σχόλεια
Thanks for sharing. I read many of your blog posts, cool, your blog is very good.
Your article helped me a lot, is there any more related content? Thanks!
Your point of view caught my eye and was very interesting. Thanks. I have a question for you.
Your point of view caught my eye and was very interesting. Thanks. I have a question for you.
Thank you for your sharing. I am worried that I lack creative ideas. It is your article that makes me full of hope. Thank you. But, I have a question, can you help me?
Can you be more specific about the content of your article? After reading it, I still have some doubts. Hope you can help me.
Your article helped me a lot, is there any more related content? Thanks!
Can you be more specific about the content of your article? After reading it, I still have some doubts. Hope you can help me.
Your point of view caught my eye and was very interesting. Thanks. I have a question for you.
I’d like to find out more? I’d like to find out som additionnal information. https://Glassi-India.Mystrikingly.com
Thanks for sharing. I read many of your blog posts, cool, your blog is very good. https://www.binance.com/id/register?ref=GJY4VW8W
Thanks for sharing. I read many of your blog posts, cool, your blog is very good.